• Boerengehucht met molen
  • Dirk Oudes door Wim Koster
  • Dirk Oudes De dametjes
  • Dirk Oudes Vlaggende boer met koeien
  • Jaap aan het werk
  • Jaap Oudes
  • Paar
  • 1017390
  • untitled23
  • untitled3
  • untitled5
 Jaap en zijn beeldtaal

Jaap maakte gebruik van diverse typen en personages in zijn werk. Deze keerden regelmatig terug. Zoook keerde diverse gebouwen en plaatsen regelmatig weer op in zijn tekeningen. Al dan niet zwevend in de lucht, standvastig op de grond, bewegend in kleur gegoten. Dat hij elementen combineerde maken de tekeningen meer dan interessant.  
Hieronder vind u enkele voorbeelden met uitleg.

jaap 1a  jaap 1c jaap 1d
 jaap 1f  jaap 1h  kopie van jaap 1b
 Marken Koninginnefeest 2  Marken Koninginnefeest 3  Marken Konninginnefeest 4
          Gedichten verschenen in het Alkmaars Weekblad 2018

In het Alkmaars Weekblad zijn in 2018 15 gedichten verschenen. Geschreven door dichters die zich hebben laten inspireren door tekeningen van Jaap Oudes.
Alle gedichten zijn in pdf opgenomen op deze website onder de rubriek studie/projecten

Hieronder vind u een van de gedichten geschreven door Dick van Hoeve naar de tekening "De Korenmolen", Schoorl (Noord-Holland).

De Korenmolen, Schoorl, tekening Jaap Oudes  De Korenmolen

daar staat hij
op zijn duintje
spreidt zijn wieken uit
als een omarming
van de zon

hij maalt er niet om
maakt zomerweer oliebruin

de wind wacht
straalt soms scheuren
in de wolken
die als was
aan een lijn
verdrogen

een kluif voor hondenweer
                      Heropening Anton Pieck Museum Hattem 2019

Op 5 februari 2019 is het Anton Pieck Museum in Hattem opnieuw geopend. Het museum is aan het bouwen aan de toekomst, en heeft een nieuwe ingang gekregen. Aan de Noordwal, de promenade van Hattem.
Tijdens ons bezoek daar viel het op dat hoewel het werk van Jaap Oudes uniek te noemen is, het in sommige opzichten tegen het werk van Anton Pieck aanligt.
Ze hebben beiden een eigen oeuvre maar ook een relatie met Felix Timmermans. Jaap is ingeïnspireerd door de verhalen uit de boeken van Felix Timmermans. Anton Pieck was illustrator en zijn eerste geïllustreerde boek was "Pallieter" van Felix Timmermans (1921).

Een verrassend en mooi museum gelegen in Hattem, een prachtige plaats.

Anton Pieck Museum
Online expositie op Postersquare "Jaap Oudes, Meester met het kleurpotlood", December 2016

Er is een prachtige expositie op de online gallery Muset over Jaap Oudes verschenen "Jaap Oudes, Meester met het kleurpotlood".

Met veel zorg heeft Elly de Neef, secretaris Stichting Gallery Muset een zeer uitgebreide expositie neergezet.
Stichting Gallery Muset heeft als doelstelling het publiek kennis te laten maken met Kunst & Cultuur. Dit doet Muset door de promoting van Kunst op Postkaart, verkoop kunstkaarten van bekende en onbekende kunstenaars via de Online Art Gallery van Muset www.postersquare.com. Eens in de twee maanden zijn Online Exposities uit verschillende kunstdisciplines te zien. Maandelijks wordt de rubriek Kunst van de Maand geplaatst.

Lees meer...

Biografie over André Bauchant met vermelding Dirk Oudes, December 2016

In januari 2017 is het zover, de langverwachte biografie over het werk en leven van André Bauchant wordt dan gepubliceerd.

In deze biografie wordt uitgebreid aandacht besteed aan zijn reis naar Nederland (1939) en zijn verblijf bij zijn Alkmaarsse kunstvriend Dirk Oudes. Door deze aandacht wordt Dirk Oudes internationaal op de kaart gezet. Het is tevens een bevestiging dat Dirk Oudes op de lijst van 90 beroemde Alkmaarders hoort.

Bent u geinteresseerd in de biografie of wilt u het boek in de voorverkoop bestellen dan kunt u alle informatie vinden op de facebookpagina van Les Amis d'André Bauchant.

Onderstaand een stukje van het hoofdstuk waarin Dirk Oudes uitvoerig aan bod komt "1939, le voyage en Hollande".

Lees meer...