• Boerengehucht met molen
  • Dirk Oudes door Wim Koster
  • Dirk Oudes De dametjes
  • Dirk Oudes Vlaggende boer met koeien
  • Jaap aan het werk
  • Jaap Oudes
  • Paar
  • 1017390
  • untitled23
  • untitled3
  • untitled5
11-02-2015 Carnaval in Aalst

Carnaval in Aalst

Op zondag 9 maart 1851 trok de eerste carnavalstoet door de straten van Aalst. Carnaval wordt in zijn huidige vorm gevierd vanaf donderdag in de week voorafgaand aan Aswoensdag tot Aswoensdag zelf.
Reeds vanaf 1953 heeft Aalst zijn eigen Prins Carnaval die jaar na jaar opnieuw verkozen wordt. De verkozen prins mag 3 dagen (tijdens het carnavalgebeuren) de stad draaiende houden.

Aalst Carnaval maart 1973

Op dze tekening van Jaap Oudes:Het paard Ros Balatum (1958) ( een parodie op Ros Beiaard van Dendermonde).
Het paard is gemaakt van balatum (synthetische vloerbedekking). Op de rug van het paard zitten vier Aalsterse Gilles.

Een reuzenkop zoals er verschillende te zien zijn in het Stedelijk Museum, Oude Vismarkt 13.

De carrousels staan op de winterfoor (winterkermis) die één week voor carnaval van start gaat.

De reuzen Iwein en Lauretta. Lauretta dochter van graaf Diederik van den Elzas was getrouwd met Iwein graaf van Aelst (12e eeuw).

Naast reuzin Lauretta staat de Sint-Catharinakerk, een zeldzaam voorbeeld van klassieke kerkbouw aan het einde van het Ancien Régime (18e eeuw). Deze kerk is het enige wat overblijft van het oude begijnhof, gesticht in 1261. Twee nonnen op de pilaren naast reus Iwein verwijzen naar het begijnhof.

Naast reus Iwein de torens van het Oud-Schepenhuis "Belfort van Aalst". Het bevindt zich op de Grote Markt en het bestaat uit 3 gebouwen:
·    Schepenhuis : het oudste nog bewaarde schepenhuis van de Nederlanden (1225)
·    Belforttoren : bergt één van de oudste mechanische carillons van België
·    Gebiedshuisje : latgotiek (1474) in het gebiedshuisje werden door de stadhouder wetten afgekondigd.

Voor de reuzen wordt de bezemdans opgevoerd door de Gilles van Aalst. Tijdens de dans dragen de Gilles een gouden masker (te zien tussen de reuzen). Op ritmische muziek wordt er met de bezems gezwaaid, tegelijkertijd stampen ze de grond aan met hun klompen. Het lawaai van de belletjes rond hun gordel en het bewegen van de bezems moeten alle geesten verjagen.

De Gilles zijn gesticht in 1971. Op hun hoofd dragen ze hoeden met stuisvogelveren. Hun kostuum wordt handmatig gemaakt in de Aalsterse kleuren. De groep wordt geleid door een ceremoniemeester gevolgd door muzikanten en appelsiendragers. Tijdens de carnavalstoet worden 20.000 appelsienen uitgegooid.

Op een van de mouwen van een danser zien we een ajuin, dit symbool is op het kostuum genaaid. De spotnaam van de Aalstenaard is 'Ajuin'. Onderaan staat een lid van het feestcomité in uitgaanskostuum (zwartwit met zwarte hoed).
Het feestcomité noemt men 'de Prinsencaemere'.

Fabiënne van Heste