• Boerengehucht met molen
  • Dirk Oudes door Wim Koster
  • Dirk Oudes De dametjes
  • Dirk Oudes Vlaggende boer met koeien
  • Jaap aan het werk
  • Jaap Oudes
  • Paar
  • 1017390
  • untitled23
  • untitled3
  • untitled5

Recensies boek "Als ik teken ben ik op reis"

      Ontvangen recensies boek "Als ik teken ben ik op reis", Jaap Oudes


Ontvangen recensies van lezers boek "Als ik teken ben ik op reis", Jaap Oudes :

"Als ik teken ben ik op reis"
Jaap Oudes en zijn fantasievolle kijk op de wereld
De titel van dit boek kan in deze tijd van vliegschaamte en andere CO2 perikelen een hint zijn voor een andere manier van reizen zonder kwalijke gevolgen voor ons milieu.
Want door dit boek te lezen maak je inderdaad een wonderlijke reis door een kleurrijk leven van de hoofdpersoon en maak je kennis met een wereld die langzamerhand aan het verdwijnen is.
De verschillende auteurs hebben allemaal vanuit hun eigen vakgebied een aspect van de kunstenaar nader bekeken en beschreven.
Chiene Vos heeft daarbij het leeuwendeel van het boek voor haar rekeningen genomen.
Zij neemt je mee in de verschillende periodes die het leven van Jaap Oudes hebben bepaald. Periodes die een duidelijke invloed hebben gehad op de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar.
De talrijke afbeeldingen van zijn werk onderstrepen de gebeurtenissen die zij beschrijft.
De journalist, de kunstenaar, de historicus en de conservator allemaal belichten zijn een specifiek facet van het werk van Oudes.
De Stichting Dirk en Jaap Oudes heeft met het uitgeven van dit boek een welverdiende hommage gebracht aan de Alkmaarse kunstenaar.

Met vriendelijke groet,
Jan Ursem
(ontvangen per email 30 januari 2020)Blog Boekenmening
recensie boek Jaap Oudes
Cora van Dijk
07-03-2020

Recensie

Ondertitel van dit boek is: Jaap Oudes en zijn fantasievolle kijk op de wereld. Nou, dat is zeker niet te klein gedacht over Jaap Oudes (1926-1998). Het boek staat vol van originele, creatieve en fantastische tekeningen van deze nogal onbekende kunstenaar. Het boek begint met een uitspraak van Jaap: “Als het geestelijke boven het materiële uitstijgt ben je een gelukkig mens.”

Niet alleen veel tekeningen van Jaap Oudes kun je in het boek bewonderen, maar vooral ook is het een biografie van deze interessante man. Zijn vader Dirk was ook kunstenaar, maar Jaap vond gelukkig zijn eigen weg. Zijn inspiratie haalde hij uit de volkskunst, meer dan uit beroemde namen. Toch zie ik soms in zijn werk iets van Vincent van Gogh terug. Dat kan bijna geen toeval zijn. Jaap was een eenvoudige man, maar uitspraken als hierboven kun je literair noemen. Zo ook zijn kunst; soms lijkt het bijna kinderlijk, maar er is zo veel te zien in zijn kleurrijke tekeningen van kermissen, volksfeesten en boerenlevens.

Het tekenen deed Jaap Oudes spontaan en instinctief. Hij gebruikte vooral zijn innerlijk om de fantasievolle beelden op papier te zetten. Op de meeste tekeningen is enorm veel te zien en heb je ogen te kort om alles tot je door te laten dringen. Maar persoonlijk vind ik zijn wat rustigere werk indrukwekkender. Jammer dat dit een kleine minderheid is.

Natuurlijk is dit een recensie en geen kunstbeschouwing. Daarom nu de inhoud van het boek. Het is rijk voorzien van werk van de kunstenaar, zodat je een goed beeld krijgt. In de teksten merk je een enorm perfectionisme. Ik ben iemand die dat op prijs stelt. Als in een boek een onbekende term of naam voorkomt, ben ik altijd geneigd deze op te zoeken. Wel, dat hoeft hier niet. Veel namen of zaken komen in aparte alinea’s aan de orde. Wel wordt hiermee de hoofdlijn verlaten. De teksten zijn begrijpelijk en voegen veel toe aan de tekeningen. Natuurlijk heeft een boek als dit een specifieke doelgroep, namelijk mensen die interesse hebben in kunst. Daarom zal het geen bestseller worden, maar dat hoeft ook niet.

Het boek heeft vijf auteurs die elk vanuit hun eigen professie Jaap Oudes hebben onderzocht. Ook is er een stichting, de Stichting Dirk en Jaap Oudes, die zich heeft ingezet voor de publicatie van dit boek. Alles bij elkaar kan ik niet anders dan de hoogste waardering hebben voor deze publicatie en ik hoop dat veel Nederlanders kennis mogen maken met deze autodidactische Hollandse kunstenaar.

Boekenmening-Blog-recensie-Wat is kunst? Wat is Literatuur?

Recensietekst NBD Biblion
18 maart 2020
S.M.J. Angenent

Deel recensietekst openbare bibliotheken
"Als ik teken ben ik op reis": Jaap Oudes en zijn fantasievolle kijk op de wereld/ tekst: Ruud Kersten, Jan Nobel. Jan Oud, Peter Thoben, Chiene Vos, Albert van der Zeijden; eindredactie: Ruud Kersten - (Tilburg): Stichting Dirk en Jaap Oudes, (2019) - 180 pagina's : illustraties; 22x25 cm.
Jaap Oudes (1926-1998) vertelt verhalen met potlood. In 2009 werd de tentoonstelling "De kleurrijke wereld van Jaap Oudes" in het Westfries Museum in Hoorn georganiseerd. Dit zorgde voor een vernieuwde aandacht voor een opmerkelijk tekenaar. Dit boek gaat in op de vragen ; wie was Jaap Oudes, wat bewoog hem en wat is er op zijn tekeningen allemaal te zien? ........ Charmante uitgave van een kleurrijk tekenaar van de gebruiken en de folklore van de volkscultuur.

Recensie De Leesclub van Alles
16 April 2020
Jan Stoel
"Als ik teken ben ik op reis". Jaap Oudes zette de tijd stil in zijn tekeningen